B2B / B2C / B2G
Sommige ondernemingen doen vooral zaken met andere ondernemingen dus business-to-business, afgekort als B2B, anderen richten zich enkel op particuliere klanten dus business-to-consumer of B2C. Nog andere ondernemingen specialiseren zich in het zaken doen met de overheid, dus business-to-government of B2G. Wat betekenen deze begrippen concreet?
Wat betekent B2B?
B2B, ook BtoB, dekt de handel tussen twee bedrijven, wat bijvoorbeeld jouw bedrijf doet wanneer het diensten voor professionele beveiliging van bedrijfsterreinen aanbiedt. Wie B2B producten verkoopt, hanteert een andere prijsstructuur en -niveau dan wat B2C bedrijven doen. Een onderneming die aan beide doelgroepen verkoopt, zal doorgaans lagere tarieven hanteren in de B2B markt (opgepast, dat is geen regel, bedrijfssoftware is geregeld duurder dan vergelijkbare BtoB licenties). De betaalvoorwaarden voor B2B transacties zijn doorgaans anders dan naar consumenten, onder andere met langere betaaltermijnen en kredietafspraken.
Voor B2B transacties biedt onFact enkele mogelijke btw-regimes, zoals facturatie als medecontractant. Dan vermeldt de software automatisch de nodige wettelijke formuleringen op de factuur (‘btw verlegd’).
Wat betekent B2C?
B2C of BtoC slaat op transacties met particuliere klanten, dus consumenten. Je verkoopt bijvoorbeeld handgemaakte juwelen via een webshop aan particuliere kopers. In onFact kan je meteen die eindklant laten betalen, zodra hij of zij de bestelling heeft afgerond. Dit kan online bijvoorbeeld via een Mollie betaallink of met een QR-code op de factuur (Payconiq).
Wat betekent B2G?
B2G of BtoG slaat op handel met overheden, van lokaal tot regionaal en nationaal. Werk je bijvoorbeeld als consultant in het kader van overheidsprojecten, dan factureer je B2G. Overheden vragen steeds vaker om te factureren via e-facturatie en verzending van de facturen via PEPPOL. onFact laat je toe om dat eenvoudig te doen via de functie “Verzenden via PEPPOL”.